Ζεις με τους γονείς σου και θέλεις να ανεξαρτητοποιηθείς, πρέπει να μετακομίσεις σε άλλη πόλη για δουλειά ή σπουδές, χώρισες πρόσφατα ή δεν αντέχεις τους συγκατοίκους σου, αποφασίζεις να φτιάξεις δική σου οικογένεια. Οι λόγοι που μπορεί να θέλεις να μετακομίσεις είναι πολλοί. Πριν σκουπίσεις όμως τα παπούτσια σου στο χαλάκι του νέου σπιτιού, άσε κάτω τις κούτες και διάβασε προσεχτικά.

Μην εμπιστεύεσαι τις αγγελίες που βλέπεις online.
Γιατί μπορεί το ευάερο και ευήλιο διαμέρισμα να μυρίζει μούχλα, οι online φωτογραφίες του να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και το “πέντε λεπτά από το μετρό” να εννοείται μόνο με αυτοκίνητο. O έλεγχος του σπιτιού πριν το κλείσιμο οποιασδήποτε συμφωνίας είναι απαραίτητος. Αν πρέπει να βρεις διαμέρισμα σε μια ξένη πόλη, καλύτερα να μείνεις 2-3 μέρες σε κάποιο ξενοδοχείο παρά να δώσεις προκαταβολή για κάποιο διαμέρισμα που δεν έχεις δει από κοντά.


Όταν μιλάμε για έλεγχο, εννοούμε ΕΛΕΓΧΟ.

Δουλεύει το καζανάκι, το πλυντήριο, η κουζίνα, το ψυγείο, σίγουρα δεν έχουν μούχλα τα ντουλάπια, μήπως υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους και το ταβάνι, χρειάζονται κάποιες επιδιορθώσεις; Όλα αυτά πρέπει να τα τσεκάρετε την πρώτη φορά που θα επισκεφθείτε. Κατά την υπογραφή του συμβολαίου θα πρέπει να γίνει εκτενής αναφορά στο τι είναι χαλασμένο και τι όχι, ώστε να μην πληρώσεις για ζημιές που έγιναν πριν πατήσεις το πόδι σου εκεί.

Ένα σπίτι πάει μαζί με την γειτονιά (και ο γαμπρός με τα πεθερικά).
Τους χώρους για πάρκινγκ, τις συγκοινωνίες, την εγκληματικότητα, την καθαριότητα του δήμου. Η αναζήτηση του ιδανικού σπιτιού είναι στην ουσία η αναζήτηση του ιδανικού σπιτιού στην ιδανική γειτονιά. Τι να το κάνεις το παλάτι αν δεν τολμάς να ξεμυτίσεις από αυτό ή αν οι μυρωδιές και ο θόρυβος του έξω κόσμου διαταράσσουν το δικό σου βασίλειο;

Προτίμησε σπίτι που δεν είναι επιπλωμένο.
Γιατί θα πληρώνεις τα έπιπλα επ άπειρον μέσα από το νοίκι. Αν δεν πρόκειται να μείνεις σε ένα σπίτι για λιγότερο από ένα χρόνο, συμφέρει καλύτερα να αγοράσεις τα δικά σου έπιπλα, τα οποία και θα είναι του δικού σου γούστου και θα σου μείνουν για μια ολόκληρη ζωή. Εξάλλου, τα επιπλωμένα σπίτια έχουν πιο ακριβό ενοίκιο το οποίο θα πληρώνεις (υποθετικά) μια ολόκληρη ζωή, ενώ για τα έπιπλα θα ξοδευτείς μία φορά.

Αν ψάχνεις διαμέρισμα, απέφυγε το ισόγειο.
Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να παραβιάσουν τον χώρο σου και, αν ζήσεις σε μια πόλη όπως η Αθήνα, σπάνια θα δεις το φως του ήλιου. Από την άλλη, οι κατσαρίδες, οι άσχημες μυρωδιές και ο θόρυβος της μεγαλούπολης θα στρογγυλοκάθονται καθημερινά στο σαλόνι σου.

Αξιολόγησε τις ανάγκες σου.
Είναι σημαντικό να έχει πάρκινγκ η πολυκατοικία ενώ δεν οδηγείς, υπάρχει συνεχής κυκλοφορία ΜΜΜ στην περιοχή, πόση ώρα θα κάνεις για να φτάσεις στην δουλειά σου, διοργανώνεις συχνά πάρτι στο σπίτι; Κάθε άνθρωπος έχεις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Εκείνο το στούντιο στο κέντρο μπορεί να είναι ιδανικό για την φίλη σου που δεν έχει αμάξι και αγαπά την πολυκοσμία, όμως εσύ μπορεί να προτιμάς ένα δυάρι στα προάστια, γιατί η ηρεμία και η χαλάρωση είναι σημαντικοί παράγοντες στην καθημερινότητά σου.

Είστε σίγουροι πως έχετε βρει ΤΟ σπίτι;

2022 Χρυσός Μεταφορική, Κατασκευή ιστοσελίδων: Hellas Web